Beslenme ve Diyet Birimi Nedir?
Sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri doğru beslenmekten geçmektedir. Dengeli ve düzenli beslenme, pek çok hastalığın önüne geçen bir etmen olarak değerlendirilmektedir. Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında kişilerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla sağlıklı ve dengeli beslenmeleri ile vücutlarının metabolizma faaliyetlerine uygun bir beslenme planı uygulayarak daha sağlıklı bir bedene kavuşmaları amacıyla hastalara ve danışanlara hizmet veren birime beslenme ve diyet birimi adı verilmektedir.
Beslenme ve diyet birimi sağlıklı kilo alma- kilo verme, diyabet (şeker hastalığı) hastalarının doğru beslenmesini sağlama, hamilelik döneminde doğru beslenme gibi pek çok hastalık ve durum için danışanlara hizmet vermektedir.
Beslenme ve Diyet Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Az önce de belirtildiği üzere beslenme ve diyet biriminin ilgi alanı geniştir. Bu birimde çocukluk çağından hamileliğe, çeşitli hastalıklardan kişiye özel beslenme uygulamalarına kadar geniş çapta hizmet verilmektedir. Beslenme ve diyet birimi hangi hastalıklara bakar sorusunun yanıtı aşağıda daha detaylı bir şekilde sunulmaktadır.
1. Sağlıklı Kilo Verme
Pek çok kişinin yakındığı sağlık sorunlarının arasında kilo problemi gelmektedir. Kilo problemi, pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Hemen her yaşta görülen fazla kilo sorunu, bir beslenme ve diyetetik uzmanının uygulayacağı diyet planı doğrultusunda çözülebilmekte ve kişilerin hayat standardı bu sayede yükselebilmektedir.
2. Sağlıklı Kilo Alma
Fazla kiloların yanı sıra aşırı zayıf olma durumlarında da mutlaka bir beslenme ve diyetetik uzmanının yardımına başvurulmalıdır. Kilo alamamak, sağlık açısından riskli bir durum olup kişinin kaslarının zayıflamasına, kemiklerinin güçsüzleşmesine ve organlarında hasar oluşmasına sebep olabilmektedir. Dolayısıyla kilo alamama sorunu yaşayan kişilerin kas-kemik yoğunluğu dengesini sağlamak, kan değerlerinin normale dönmesini sağlamak açısından sağlık kuruluşlarının beslenme ve diyet birimine başvurması önem taşımaktadır.
3. Hamilelik ve Emzirme Dönemi Beslenme Sorunları
Hamile olan kadınların bebeklerinin sağlıklı gelişimi açısından beslenmelerine gereken özeni göstermesi gerekmektedir. Hamileliğin her evresinde uygulanması gereken beslenme planı farklılaşmakta olup yaş, boy-kilo oranı gibi faktörlere bağlı olarak hamilelerin hangi besinleri hangi oranda tüketmeleri gerektiği değişmektedir. Bu durumda kadınların sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeleri açısından beslenme ve diyet birimi önem arz etmektedir.
Hamilelerin bebeklerini doğurduktan sonraki süreçte emzirme döneminde de düzenli ve dengeli beslenme kurallarına uyması gerekmektedir. Anne sütünün bebeğin gelişimi için yeterli miktarda besin değerlerini içermesi bakımından annenin emzirme döneminde beslenme ve diyet birimine başvurması, dikkat edilmesi gereken bir husustur.
4. Çocukluk Dönemi Beslenme Sorunları
Çocukluk çağında tip 2 diyabet, obezite, hiperkolesterolemi gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Yanlış ve düzensiz beslenmenin büyük rol oynadığı bu hastalıkların önlenmesinde ve tedavi sürecinde beslenme ve diyet birimi görev almaktadır. Ayrıca çocukların fiziksel ve zihinsel döneminin önem taşıması itibariyle de zararlı gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Bu açıdan beslenme ve diyet birimi çocukluk dönemi beslenme problemleri ve bu problemlere bağlı ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmede hizmet vermektedir.
5. Diyabet Hastalarının Beslenme Sorunları
Diyabet ya da yaygın bilinen adıyla şeker hastalığı, yanlış beslenmeden kaynaklanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Yetersiz, düzensiz ve dengesiz beslenme sonucunda ortaya çıkan hastalıklardan kabul edilen diyabet, doğru beslenmeyi öğrenmeyi gerektiren bir hastalıktır. Vücudun ihtiyacı olan besin değerlerinin tespit edilmesi ve vücutta bu değerlerin daha sağlıklı bir düzeye getirilerek hastanın yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından beslenme ve diyet birimi önem taşımaktadır.
6. Mide ve Bağırsak Hastalıklarında Beslenme Problemleri
Kronik veya akut bağırsak ile mide rahatsızlıklarının tedavisinde ve önlenmesinde beslenme ve diyet birimi görev almaktadır. Gastrit, ülser, hazımsızlık gibi mide sorunları yaşayan ve ishal, kolit, emilim bozukluğu gibi bağırsak problemleri yaşayan kişilerin hangi besinleri tüketmesi ve hangi besinleri tüketmemesi gerektiği hususunda mutlaka bir beslenme ve diyet birimine başvurarak yardım alması gerekmektedir.
7. Yatan Hastaların Beslenme Problemleri
Hekimler kimi zaman çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hastanede yatarak tedavi gören hastaların tedavilerine güç kazandırmak amacıyla beslenme ve diyet birimiyle iş birliği içinde çalışmaktadır. Doktorların uygun gördüğü durumlarda beslenme ve diyetisyen birimi uzmanları tarafından hastanın genel sağlık durumuna göre yeni bir beslenme programı hazırlanmaktadır. Beslenme programın hasta tarafından düzenli olarak uygulanıp uygulanmadığının takip edilmesinde de beslenme ve diyet birimi rol üstlenmektedir.
8. Kişiye Özel Beslenme Uygulamaları
Beslenme ve diyet birimine dengeli ve sağlıklı beslenme açısından rutin kontrollerini yaptırmak, kilosunu kontrol altında tutmak isteyen danışanlar da başvurmaktadır. Bu amaçla başvuran kişilere beslenme ve diyetisyen uzmanı tarafından kişinin vücut özelliklerine göre hangi yiyecekleri tüketmesi gerektiği konusunda bilgi verilmekte ve bu kişilere uygun bir beslenme programı çıkartılmaktadır. Ayrıca danışanın bu programa uyup uymadığı ve bu süreçte ne kadar gelişme kaydettiği beslenme ve diyet birimi tarafından takip edilmektedir.
9. Sporcu Beslenmesi
Spor fiziksel olarak performans gerektiren bir aktivitedir. Performansın yüksek seviyede kullanılması için düzenli antrenman yanında sağlıklı, düzenli ve kaliteli gıdalardan oluşan bir beslenme planının yapılması ve uygulanması çok önemlidir.
Beslenme ve diyet uzmanları sporcunun yaptığı spor dalını, vücut komposizyonu ölçüm sonuçlarını, kişisel özelliklerini ve büyüme ve gelişme döneminde olup olmama durumlarını göz önünde bulundurarak beslenmesini planlamakta ve takibini yapmaktadır. Sporcuların hem antrenman dönemlerinde, hem müsabaka öncesi ve sonrasında beslenme ihtiyaçlarını belirleyip, beslenme programını düzenlemektedir.
10. Alerji - Besin İntoleransı ve Beslenme
Besin alerjileri, bebeklik döneminden başlayarak insan hayatını etkilemektedir. Bu nedenle alerjisi olan bireylerin beslenmesine, çok küçük yaşlardan itibaren dikkat edilmelidir. Beslenme ve diyet uzmanları bireylerin besin alerjileri nedeniyle diyetlerinden çıkardıkları besinlerin, yetersiz ve dengesiz beslenme durumuna yol açmaması için bireylerin sağlıklı şekilde beslenmesini planlamaktadır.
11. Yeme Davranış Bozukluklarında Beslenme
Yeme bozukluğu ( anoreksiya, bulumia vb ) tedavisinde amaç; bozulmuş yeme davranışını değiştirerek yemek konusuna farklı bir yaklaşım getirmek ve yeni bir yeme düzeni kurmaktır. Yeme bozukluğunun tanımlanmasında, tedavisinde, izlenmesinde, hastanın desteklenmesi ve rehabilitasyonunda multidisipliner ekip içerisinde çalışmaktadır.
08 Temmuz 2024